Daging Kambing Masak Tumis

Daging Kambing Masak Tumis

Bahan :
  • 1 kg daging kambing.
  • ½ kg bawang merah.
  • 2 siung bawang purih.
  • ½ kg kentang kecil.
  • Minyak goreng secukupnya.
  • Garam secukupnya.
Cara memasak :
  • Daging kambing dipotong-potong. Bawang merah dikupas. Kentang dicuci dan direbus.
  • Bawang merah utuh ditumis kemudian disisihkan. Kentang direbus dengan kulit setengah matang. Dikupas lalu digoreng. Sisihkan.
  • Daging ditumis bersama bawang putih yang dihaluskan. Tambahkan air sedikit, kemudian dimasak sampai hampir matang.
  • Bubuhi garam dan lada. Gorengan bawang dan kentang dicampur dalam tumisan daging. Aduk.
  • Kecilkan api. Masak sampai daging empuk, dan airnya agak kering. Dihidangkan panas-panas.


0 comments:

Post a Comment